Uitvaartkosten betalen

Het beschikbare budget zal in belangrijke mate bepalen wat mogelijk is en wat niet voor de invulling en uitvoering van de uitvaart met een begrafenis of crematie. De uitvaartkosten kunnen worden betaald door:

  • nabestaanden bij het ontbreken van een uitvaartverzekering
  • uit een overlijdensverzekering door de uitvaartverzekeraar
  • het lenen van geld.

Offerte uitvaartkosten tekenen met BSN-nummer

Voor de uitvaartkosten, ook al zijn deze op basis van een minimale behandeling van de overledene, zal de uitvaartondernemer een offerte maken aan de hand van de wensen van de nabestaanden. Na goedkeuring van de offerte moet een nabestaande de offerte tekenen voor het regelen en uitvoeren van de uitvaart. Deze persoon is vervolgens verantwoordelijk voor de betaling. De uitvaartondernemer vraagt uw BSN-nummer (Burger Service Nummer, voorheen was dit het Sofi-nummer) bij het tekenen van de offerte voor de uitvaartkosten.

Ontbreken levensverzekering

Bij het ontbreken van een uitvaartzekering of een levensverzekering is het aan nabestaanden om te beslissen welk bedrag zij willen besteden aan begrafeniskosten of voor een crematie net als alle zaken erom heen zoals rouwkaarten en plechtigheden.

Uitvaart- of levensverzekering dekt (deel) uitvaartkosten

Heeft de overledene een uitvaartverzekering, een overlijdensverzekering of levensverzekering, dan kunnen nabestaanden in ieder geval nagaan welke kosten worden vergoed of welk bedrag beschikbaar is via een afgesloten uitvaartverzekering.

Lenen om uitvaartkosten te betalen

Om de kosten van een uitvaart te betalen, kunnen nabestaanden ook geld lenen. Dat is een alternatieve oplossing om begrafeniskosten of een crematie te betalen. Voor elke lening geldt: lenen kost geld. Maar wanneer geld lenen de mogelijkheid biedt om de overledene een afscheid naar zijn wensen te geven, kunnen nabestaanden geld lenen overwegen. Vraag een uitvaartverzorger of uitverzekeraar naar de mogelijkheden.

Lees meer over de factoren die de uitvaartkosten beïnvloeden.

Ga terug naar de vorige pagina: Kosten begrafenis of crematie.

Ga terug naar het hoofdmenu: Direct na overlijden.