De online uitvaart mogelijkheden

De organisatie van een begrafenis is vaak een hele uitdaging. Je moet over veel zaken nadenken en de voorbereiding vereist een hoop organisatietalent. Gelukkig is de begrafenisondernemer aanwezig om je te helpen met het regelwerk en veel taken uit handen te nemen. Maar wat een begrafenisondernemer niet kan doen, is het samenstellen van de lijst van genodigden. 

Wie stel je allemaal op de hoogte van het overlijden en hoe bereik je bijvoorbeeld nabestaanden woonachtig buiten Nederland? Door het coronavirus is het voor veel mensen momenteel niet mogelijk om te reizen. Voor vrienden en familie in het buitenland biedt een online begrafenis dan uitkomst. In dit artikel leggen we uit waarom een online uitvaartdienst kan helpen.

Wat is een online begrafenis of crematie?

Een online begrafenis of crematie volg je “live” vanaf een andere locatie. De uitvaart wordt via internet uitgezonden met een livestream. Je bekijkt de afscheidsceremonie op je computer, mobiele telefoon of ander apparaat met internetverbinding. Van tevoren ontvang je een link naar de website waarop je inlogt. Soms krijg je ook een bijbehorend wachtwoord. Zo kan iedereen toch afscheid nemen van de overledene, vanaf elke plek ter wereld. De begrafenis of crematie die online te volgen is, is alleen toegankelijk voor mensen met een uitnodigingslink. 

De online uitvaart en coronamaatregelen

Dankzij het coronavirus moet ook elke uitvaart aan diverse, extra, voorwaarden voldoen. Op de website van het RIVM lees je hier alles over terug. We zetten een aantal voorwaarden op een rij:

  • Er mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn tijdens de uitvaart. 
  • Daarbij moeten er vaste zitplaatsen zijn.
  • Ook tijdens een uitvaart dient de 1,5 meter afstand bewaakt te worden. 
  • In de foyer moet iedereen een mondkapje dragen
  • Elke bezoeker moet zijn adresgegevens achterlaten. 
  • Bij binnenkomst is een gezondheidscheck verplicht.

Voor jezelf en voor de nabestaanden betekent dit nog meer om over na te denken tijdens het afscheid nemen. Niet elke genodigde voelt zich prettig bij de verplichte gezondheidscheck en het achterlaten van contactgegevens. Het bijwonen van de begrafenis via internet zorgt ervoor dat alle vrienden en familie afscheid kunnen nemen. Dankzij de livestream, kan dit vanaf elke locatie.

Voor- en nadelen online afscheid nemen

Volgens de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen, de BGNU, maken steeds meer mensen gebruik van een online crematie of begrafenis. Logisch. Een uitvaart online bekijken is niet alleen prettig voor mensen die in het buitenland wonen. Het bijwonen van een uitvaart via internet, biedt ook meer veiligheid in deze coronatijd. Daarnaast kunnen de livestreams vaak opgenomen worden. Zo kan de uitvaart op een later moment nog eens rustig, opnieuw, bekeken worden. Ook bestaat de mogelijkheid om een speech op afstand te houden.

Met een online begrafenis wordt er gefilmd. Niet iedereen vindt dit prettig. Er zal van tevoren dan ook toestemming gevraagd moeten worden. Veel uitvaartondernemingen zullen een extra bedrag in rekening brengen voor de livestream. Dit kan de uitvaartkosten verhogen. Wanneer de begrafenis via internet door een grote groep wordt bijgewoond, kan dit de kwaliteit van de uitzending verslechteren. Uiteindelijk is een online begrafenis een extra manier om persoonlijk afscheid te kunnen nemen. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen bepaal je natuurlijk zelf. 

Bekijk de rest van de site voor meer informatie over het regelen van een uitvaart.