Uitvaartplechtigheid via internet bijwonen

Niet aanwezig op uitvaartplechtigheid, maar deze toch meemaken?
Door het live uitzenden van een uitvaart via internet kunnen ook degenen die niet bij het laatste afscheid van de overledene aanwezig kunnen zijn, dit toch meebeleven. Oma, zieken of bijvoorbeeld verre vrienden in het buitenland kunnen de uitvaart volgen dankzij internet.


Vooral voor nabestaanden die ver weg wonen is de uitvaartplechtigheid via internet bijwonen een goede oplossing. ©Denise Betak - Fotolia

Video-opnamen kunnen rechtstreeks oftewel realtime bijgewoond worden via internet middels zogenoemde streaming video van de uitvaart, afscheidsbijeenkomst, begrafenis of crematie. Met deze uitzendtechnologie via internet kunnen bijvoorbeeld ouderen, zieken of relaties van de overledene in het buitenland (bijvoorbeeld op de Antillen) toch de uitvaartplechtigheid bijwonen. Zij kunnen op afstand het laatste afscheid meebeleven. Het gevoel er toch bij geweest te zijn, kan helpen voor het verwerken van het verdriet over het verlies van de overledene.

Het live uitzenden via internet kan worden geregeld door:

 • nabestaanden zelf, door een persoon die ervaring heeft met video opnemen en het live uitzenden via internet;
 • uitvaartverzorger
 • het uitvaartcentrum zoals het crematorium
 • het zelf inhuren van een bedrijfje dat gespecialiseerd is in videoreportages en ervaring heeft met streaming video.

Toestemming video-opnamen en uitzending via internet

Vanzelfsprekend is voor het uitzenden van beelden via internet toestemming van de uitvaartlocatie nodig. Meestal moet de wens tot opname en uitzenden van de uitvaartplechtigheid van te voren kenbaar worden gemaakt bij het crematorium, de begraafplaats of een andere locatie voor het laatste afscheid. Afspraken zullen moeten worden gemaakt wat wel of niet in beeld mag komen en eventueel hoe.

Beveiliging internetuitzending van uitvaartplechtigheid

De wens kan bestaan om de opnamen van de uitvaartplechtigheid niet openbaar, voor iedereen zichtbaar, uit te zenden. De nabestaanden hebben dan dus liever dat alleen betrokkenen bij de overledene de uitzending zien. Dit is te realiseren door de uitzending via internet met een wachtwoord te beveiligen. Zo kunnen alleen de personen die beschikking hebben over het wachtwoord de uitvaartplechtigheid op afstand bijwonen.

Checklist met tips

checklist voor begrafenis-uitvaart. ©ioannis kounadeas - Fotolia

Mocht u overwegen om de uitvaartplechtigheid te laten opnemen, dan zult u met enkele zaken rekening moeten houden:

 • Informeer aanwezigen van de uitvaart- plechtigheid over de video-opnamen. Zeker wanneer de opnamen via internet worden uitgezonden is het in verband met privacy nodig om de genodigden / bezoekers over de opnamen, en de uitzending, te informeren.
 • Reserveer een gedeelte in de afscheidsruimte voor mensen die niet opgenomen willen worden. Maak dus geen opname van dat deel van ruimte of van de personen, die niet op video opgenomen willen worden.
 • Vraag vooraf schriftelijk toestemming voor opname en uitzending. Denk bijvoorbeeld aan sprekers of andere personen zoals de ceremonieleider die mogelijk uitdrukkelijk in beeld komen. Zij moeten hun akkoord geven om dit online te mogen uitzenden.
 • Afspraken schriftelijk laten vastleggen. Om vervelende privacy en andere kwesties na afloop te voorkomen, kunnen afspraken het beste schriftelijk worden vastgelegd / bevestigd. E-mail correspondentie kan, gezien het vaak korte tijdsbestek om alles te regelen, al een uitkomst zijn.
 • Uw ervaring met de uitvaartplechtigheid via internet?

  Heeft u reeds een uitvaartplechtigheid via het internet bijgewoond? Vertel ons u hoe dit ervaren heeft! Of geef u mening over deze nieuwste ontwikkeling!