Asbestemming na de crematie

De as van de overledene kan worden bewaard of verstrooid. Bewaren kan door het bijzetten van de as in een urn in het crematorium of op een begraafplaats. Maar de as van uw dierbare kunt u ook dicht bij u houden in een tastbare herinnering: thuis in een urn of een deel van de as in een assierraad. Zo draagt u uw dierbare letterlijk bij u.


U kunt de as van uw dierbare ook verwerken in een assierraad, zodat uw dierbare altijd bij u is.©www.isselee.com

Na de crematie blijft er hoofdzakelijk as van de overledene over bij gebruik van een speciale crematiekist. De keuze wat te doen met de as moet ook worden gemaakt, de zogenoemde asbestemming. Bij een crematie vindt de verbranding van de overledene plaats door de hitte. De as van een volwassen persoon weegt ongeveer 2,5 – 3 kg (inclusief kist). Medisch staal wordt na de verbranding verwijderd. De as kan worden bewaard in een urn of een deel van de as kan worden verwerkt bijvoorbeeld in een assierraad

Assieraad

Met een assierraad draagt u een deel van de overledene letterlijk bij u. De mogelijkheden om as van de overledene te bewaren in een assierraad worden groter en diverser. Kijkt u bijvoorbeeld eens op websites van crematoria of op een betaalbare specialist op het gebied van assieraden.

As overledene verstrooien

Als de overleden persoon een lievelingsplek had, kan de as in de meeste gevallen op die speciale plek verstrooid worden.©Nordreisender - FotoliaVerstrooien van as van de overledene kan ook in plaats van deze te bewaren in een urn of assierraad. Verstrooien van as kan boven land of zee. Nabestaanden kunnen hierbij zijn. Had de overledene een lievelingsplek, een plaats waar hij/zij graag kwam, dan kan worden overwogen om de as daar te verstrooien. Met het verstrooien van de as van de overledene wordt het lichaam teruggegeven aan de natuur: Uit stof zijt gij geboren en tot stof zult gij wederkeren.