Opbaren

Opbaren is voor nabestaanden en betrokkenen belangrijk in het proces van afscheid nemen van een overledene. Het is de laatste kans om de overledene nog eenmaal te bezoeken en bij het lichaam van de overledene te zijn. Tevens biedt opbaren de mogelijkheid achtergebleven familie en vrienden te ondersteunen.


Opbaren is belangrijk in het verwerkingsproces. Het is namelijk de laatste kans de overledene nog een keer te bezoeken.©by R.-Andreas Klein D30916AWB +49171-3409920

Ook met betrekking tot opbaren moeten nabestaanden de nodige keuzes maken en zaken regelen. Hieronder vindt u aandachtspunten betreffende wel of niet opbaren en wat hierbij onder meer komt kijken.

Tip

Een foto helpt om de begrafenisondernemer een beeld te geven hoe u de overledene er graag wilt laten uitzien.

Checklist opbaren

Als u de overledene wilt opbaren, dient u verschillende keuzes te overdenken. Opbaren valt vaak zwaar voor nabestaanden. Het is enerzijds fijn om de dierbare dichtbij te hebben, anderzijds voelt het dode lichaam koud aan. Bovendien is koeling van een bed- of uitvaartkist noodzakelijk om het lichaam zo lang mogelijk in goede staat te houden. Afscheid nemen is belangrijk voor het verwerken van verdriet.
De keuzes die u zult moeten maken wat betreft het opbaren vindt u op de volgende pagina:

checklist voor begrafenis-uitvaart. ©ioannis kounadeas - Fotolia

Checklist opbaren

Afscheid nemen door kinderen en dieren

Soms proberen ouders hun kinderen te beschermen voor het zien van de overledene. Dit is echter ook voor de kinderen goed voor het verwerkingsproces. © ThinkingEarth - Fotolia

Geef kinderen de kans om afscheid te nemen van de overledene op een of meerdere momenten. Kinderen zien tegenwoordig niet vaak meer een dode. Wanneer een kind weet dat het leven begint met de geboorte en eindigt met de dood, dan is een dode niet eng meer. Mensen in de omgeving van een kind bepalen, net zoals bij veel andere gebeurtenissen in het leven, in belangrijke mate de reactie van een kind. Ook voor de rouwverwerking van het kind is het betrekken bij het afscheid.

U zult er misschien niet aan denken, maar ook voor huisdieren is het belangrijk om afscheid te kunnen nemen van hun baasje. Als het baasje namelijk van de ene op de andere dag weg is, zullen de huisdieren blijven wachten en zoeken naar hun baasje. Als zij geconfronteerd worden met het dode lichaam van hun baasje, dan accepteren zij ook sneller dat hun baasje er niet meer is.

Dieren begrijpen het niet als de baas van de een op de andere dag weg is. Laat huisdieren daarom ook afscheid nemen.©