Verzekeren of sparen voor de dood?

Het eigen overlijden is niet iets waar veel mensen dagelijks bij stilstaan. Helaas ontkomt niemand aan de dood. Ook weet niemand wanneer hij of zij komt te overlijden. Om die reden is het verstandig om je persoonlijke wensen in kaart te brengen en vast te leggen. Zo ben je er zeker van dat je dierbaren op gepaste wijze afscheid van je kunnen nemen. De kosten van een uitvaart lopen in Nederland al snel op tot enkele duizenden euro’s, geen bedrag waar je je nabestaanden mee zou willen opzadelen toch? Daarom is het goed om eens na te denken over een uitvaartverzekering. Afhankelijk van je situatie kan je voor slechts enkele euro’s per maand al verzekerd zijn voor je uitvaart. Zijn er buiten het verzekeren van je uitvaart nog alternatieven?

Juiste uitvaartverzekering

Het kiezen van een passende uitvaartverzekering begint voor veel mensen online. Op het internet zijn relatief veel websites beschikbaar waarop het vergelijken van allerlei verzekeringen mogelijk is. Door belangrijke factoren in te vullen die nauw samenhangen met de te betalen premie wordt een overzicht getoond van goedkoopste/beste uitvaartverzekeringen. Premieafhankelijke factoren zijn bijvoorbeeld de geboortedatum en het verzekerde bedrag (de meeste mensen kiezen €7.000/€8.000).


Sparen als alternatief

Buiten het afsluiten van een verzekering is er ook een ander alternatief. Zo is het ook mogelijk om voor de eigen uitvaart te sparen. Het grote voordeel van sparen is dat het geld in eigen beheer blijft. Later zou er dan alsnog kunnen worden gekozen voor een verzekering. Een nadeel van sparen als alternatief is dat je niet direct het geld bij elkaar hebt gespaard. Overlijd je eerder dan verwacht kan het zijn dat het gespaarde geld de kosten niet (geheel) dekt. Bij een verzekering is dit wel het geval.

Wat is nu beter?

Dat is erg persoonlijk. Waar de ene persoon niet houdt van verzekeren en liever zelf een bedrag spaart vindt de ander het makkelijk. Het belangrijkste is dat er meer wordt nagedacht over de dood, en met name het financiële aspect hiervan. Naar schatting zijn namelijk “slechts” 70% van alle mensen verzekerd door middel van een uitvaartverzekering.