Blog artikelen

Hoe lang blijft een gebalsemd lichaam goed?

09 februari 2024
Na een overlijden is het voor de nabestaanden fijn om in alle rust afscheid te kunnen nemen van de overledene. Om die reden worden mensen thuis opgebaard, in een rouwcentrum of funerarium. Om het lichaam mooi te houden, wordt er gebruikgemaakt van een koelplaat. Maar je kunt een lichaam ook laten balsemen na een overlijden. Hoe lang blijft een gebalsemd lichaam goed? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Wat schrijf je op een condoleance kaart?

10 januari 2024
Wanneer je in je omgeving te maken krijgt met een overlijden, toon je graag op een persoonlijke manier je medeleven. Dit kun je doen door een condoleancekaart te sturen. Maar hoe begin je een condoleance tekst? Veel mensen worstelen met het schrijven van een passende tekst op de condoleance kaart. In dit artikel helpen we je hiermee graag een stukje op weg.

Hoe ziet een Chinese uitvaart eruit?

11 december 2023
De Chinese gemeenschap in België bestaat uit ongeveer 30.000 inwoners van alle leeftijden. Ondanks het ontbreken van een speciale Chinese begraafplaats of een Chinees uitvaartcentrum in Vlaanderen, houden ook Chinezen het liefst vast aan de Chinese tradities tijdens de uitvaart. Wil je meer weten over de gebruiken tijdens een Chinese uitvaart? In dit artikel vertellen we je meer over de Chinese begrafenis rituelen.

Welke asbestemming kies je na een crematie?

16 november 2023
Krijg je te maken met een crematie van een familielid? Dan wordt de as na een maand vrijgegeven. Deze periode is bedoeld voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek én om de nabestaanden de gelegenheid te geven na te denken over de asbestemming. Hierbij kan gekozen worden uit een aantal verschillende mogelijkheden. Asbestemmingen zijn bij wet bepaald en lichten we in dit artikel verder toe. Welke asbestemming er gekozen wordt na een crematie hangt af van de overledene en de nabestaanden.

Hoe kan je euthanasie aanvragen?

23 oktober 2023
Wanneer je ongeneeslijk ziek bent verklaard en er verder geen behandelmethoden meer zijn, word je gedwongen na te denken over je eigen dood. In bepaalde situaties, zoals bij ondragelijke fysieke of psychische pijn, mag je kiezen voor euthanasie. In het oud-Grieks betekent euthanasie “milde dood”. In dit artikel bekijken we hoe je euthanasie kan aanvragen en voor wie euthanasie is toegestaan.

Wat kost een uitvaartverzekering?

29 september 2023
De een wil er absoluut niet over nadenken, terwijl de ander het liefst zijn hele uitvaart tot in de puntjes voorbereid. Waar je voorkeur ook naar uitgaat; door het afsluiten van een uitvaartverzekering, voorkom je dat je nabestaanden moeten betalen voor jouw afscheid. Bij een uitvaartverzekering zijn heel wat variaties mogelijk. Wat kost een uitvaartverzekering gemiddeld? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.