De meest gespeelde uitvaart muziek

12 oktober 2022 · door Tara

Muziek bij een begrafenis, crematie of condoleance is heel persoonlijk. Het kan herinneringen oproepen aan de overledene en een gewenste sfeer bepalen. Waar de een juist kiest voor vrolijke begrafenis liedjes, zal de ander de voorkeur geven aan stemmige muziek. Toch blijken veel mensen voor dezelfde muziek te kiezen. In dit artikel kijken we naar de meest gespeelde uitvaart muziek.

Welke muziek is mogelijk?

Zijn er regels voor uitvaart muziek, of mag u zelf kiezen wat u wilt? Regels zijn er niet, dit betekent dat werkelijk elk soort muziek gedraaid of gespeeld mag worden. U kunt kiezen voor instrumentale muziek tijdens een uitvaart, gezongen stukken en zelfs live muziek. Het genre bepaalt u helemaal zelf. Ook het aantal liedjes en de momenten waarop deze worden gedraaid, worden bepaald door u zelf. De overledene kan dit vastleggen voorafgaand aan het overlijden, of de nabestaanden geven een invulling aan gepaste muziekstukken.

De uitvaart top 50

Waar Mieke Telkamp met haar “Waarheen, waarvoor” jarenlang aan kop stond bij Nederlandse uitvaarten, zijn de voorkeuren inmiddels licht gewijzigd. Verschillende uitvaartondernemers geven zelfs jaarlijks een uitvaart muziek top 50 uit. U kunt hier inspiratie uit putten of juist deze liedjes, bewust, niet willen gebruiken. We zetten de top 10 op een rij:

  • Time to say goodbye: Dit lied werd door veel verschillende artiesten gezongen. De meest gedraaide variant, is de uitvoering door Sarah Brightman & Andrea Bocelli.
  • Ave Maria: Een klassieker bij zowel christelijke, als niet-christelijke uitvaarten. In Nederland wordt vaak gekozen voor de uitvoering door André Rieu.
  • Tears in heaven: In 1991 geschreven door Erick Clapton voor zijn overleden zoontje; tot op de dag van vandaag nog altijd gedraaid op veel uitvaarten.
  • Afscheid nemen bestaat niet: Marco Borsato scoorde in 2003, met dit nummer, een enorme hit en stond maar liefst 8 weken lang op nummer 1. Vandaag staat hij in de top 50 van uitvaart muziek.
  • Mag ik dan bij jou: Een lied over het zoeken naar geborgenheid en troost, in tijden van verdriet en onzekerheid. Geschreven en gezongen door Claudia de Breij. Vanwege de tekst, zeer passend voor een uitvaart.
  • We’ll meet again: Een klassieker gezongen door Vera Lynn, over elkaar weer treffen. Geschreven voor Britse soldaten die naar het front vertrokken. Nu in de top tien van meest gedraaide uitvaart muziek.
  • Dat ik je mis: Maaike Ouboter verloor haar beide ouders en schreef hier dit gevoelige lied over. Ze mocht het ook vertolken tijdens de uitvaart van prins Friso.
  • Angels: Angels is geschreven door Robbie Williams, met de gedachte dat overledenen, over je waken hier op aarde. Een troostende gedachte en daarom een veel gehoord nummer.
  • Rollercoaster: Een liedje over het leven met al zijn ups en downs, gezongen door Danny Vera. Herkenbaar voor velen en al lange tijd in de top 50.
  • N trein naar Niemandsland: Frans Bauer zingt in dit lied over de plek waar je eindigt na je overlijden; het paradijs. Een rustgevende gedachte voor veel nabestaanden.

Wilt u bij voorkeur toepasselijke liedjes over de dood? Dan kunt u ook op songteksten zoeken. Uiteindelijk gaat het om een passend afscheid met muziek die bij de overledene past. Of u nu kiest voor akoestische, live muziek, of een bandopname met liedjes; het afscheid blijft persoonlijk. Kunt u hulp gebruiken bij de keuze van de muziek? Neem dan eens contact op met een uitvaartondernemer uit de buurt, die u kunt vinden via de listings op deze website.

Uitvaart