Erehaag bij afscheid overledene. Wanneer wordt gekozen voor een erehaag en waarom.

06 april 2022 · door Jeroen

Over de hele wereld zijn er heel veel verschillende afscheidsrituelen na een overlijden. In Ghana bijvoorbeeld, worden overledenen door dansende dragers naar het graf gebracht en in Madagascar volgt na 7 jaar een opgraving. Een erehaag bij een uitvaart, in de westerse wereld, is ook een opvallend ritueel. In dit artikel kijken we wanneer nabestaanden voor  erehagen kiezen en wanneer er spontaan een erehaag ontstaat.

Wat is een erehaag bij een uitvaart?

Een erehaag wordt omschreven als twee rijen mensen, aan beide kanten van de weg, waar de rouwauto langsrijdt. We zien een erehaag veel bij bekende mensen, mensen die iets betekend hebben voor de maatschappij of mensen die jong overlijden. De mensen die de haag vormen, nemen afscheid en brengen een laatste eerbetoon door op de route naar de begraafplaats, of het crematorium, langs de kant van de weg te staan. Ook is dit een manier om medeleven aan de nabestaanden te tonen. Erehagen bij begrafenissen kunnen soms gevormd worden door een rij machines naast elkaar op te stellen of bijvoorbeeld een groep muzikanten.

De keuze voor een erehaag

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een erehaag. Bij een bekende persoonlijkheid, is dit vaak geen bewuste keuze van de nabestaanden. De groep mensen die afscheid wil nemen is dusdanig groot; dat er geen plek is om iedereen de begrafenis of het afscheid bij te laten wonen. Zo vormt zich een natuurlijke haag op de rouwroute. Ook kan een erehaag vanuit een functie van de overledene bij bijvoorbeeld de brandweer, het leger of de politie bij het protocol van de uitvaart horen. De familie kan ook bewust kiezen voor een erehaag wanneer de overledene lid was van een sportclub of zangvereniging, waardoor er op voorhand veel mensen worden verwacht.

Opvallende erehagen in de geschiedenis

Erehagen tonen respect voor de overledenen en de nabestaanden. De beroemdste erehagen worden zelfs vertoond op tv en in de media. Het is een indrukwekkend eerbetoon waar honderden mensen bij betrokken zijn. We zetten er een aantal op een rij:

  • Elvis Presley: Na het overlijden van deze bekende rock & roll zanger, in 1977, kwamen 80.000 mensen bijeen langs de route van de rouwwagen op weg naar Forest Hill Cemetery. Vanwege de poging tot het ontvoeren van zijn lichaam, is Elvis Presley al snel overgeplaatst naar zijn uiteindelijke rustplaats; Graceland.
  • Muhammad Ali: In 2016 werd bokslegende Muhammad Ali begraven in zijn geboorteplaats Louisville. De rouwprocessie van zijn ouderlijk huis naar de begraafplaats duurde 2 uur. Langs de route kwamen 14000 mensen samen.
  • Prinses Diana: In 1997 vond de uitvaartdienst van Prinses Diana plaats in Londen. Meer dan een miljoen mensen vormden een erehaag bij deze indrukwekkende begrafenis op weg naar Althorp.

Wilt u ook een erehaag organiseren? Doe dit dan het liefst in overleg met de uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger is bekend met de route die gereden gaat worden en kan afspraken maken over de meest veilige locatie voor de erehaag. Bovendien is het vormen van een erehaag niet bij alle crematoria of begraafplaatsen toegestaan. Voor meer informatie neemt u contact op met een uitvaartondernemer uit de buurt, die u kunt vinden via de listings op deze website.

Uitvaart