Hoe kun je iemand condoleren?

20 mei 2025 · door Tara

Ga je een begrafenis of een crematie bijwonen? Dan komt er ook een moment om de nabestaanden te condoleren. Dit zogenaamde condoleancemoment wordt meestal aangekondigd door de uitvaartverzorger. Maar hoe moet je iemand persoonlijk condoleren en welke tekst om te condoleren gebruik je bijvoorbeeld in een condoleanceregister? In deze blog lees je meer over een tekst die je kunt gebruiken om te condoleren na een overlijden.

Waarom betuig je innige deelneming?

Het woord condoleren is afkomstig uit het Latijn en is afgeleid van de woorden: “con”, dat mee betekent en “dolÄ“re”, dat pijn betekent. Iemand condoleren met een zogenaamde “innige deelneming tekst”, doe je om verschillende redenen. Zo zou je bij het condoleren de tekst die je gebruikt kunnen gebruiken om te laten zien dat je meeleeft met de pijn van de nabestaanden. Of je kunt de tekst voor het condoleren ook gebruiken om te laten zien dat iemand niet alleen staat met zijn verdriet. Ook een dierbare herinnering aan de overledene, of een uitleg wat de overledene voor jou betekend heeft, is geschikt als tekst bij het condoleren.

Hoe kun je iemand condoleren?

Condoleren en je medeleven betuigen kan op verschillende manieren. Hoe je iemand kunt condoleren bij een overlijden hangt niet alleen af van jezelf, maar ook van de band die je had met de overledene. Voor de nabestaanden van een collega die in hetzelfde bedrijf werkt, maar die je verder niet kent, zul je een andere vorm kiezen dan voor een familielid of hechte vriend. De volgende manieren van condoleren kun je gebruiken:

  • Persoonlijk: Je kunt persoonlijk naar de nabestaanden toegaan om bijvoorbeeld een hand te geven, een arm om een schouder te slaan of een omhelzing te geven. Dit kan niet alleen zijn na afloop van de crematie of begrafenis, of tijdens een wake, maar ook op het moment dat je de nabestaande voor de eerste keer weer ziet, nadat je van het overlijden op de hoogte bent gebracht. Afhankelijk van de situatie hou je dit moment kort of neem je langer de tijd om uitgebreid te luisteren. Zijn er veel mensen die willen condoleren? Zeg dan kort dat je het heel erg vindt en iemand veel sterkte wenst. Ben je alleen met de nabestaanden? Geef dan ruimte om over de overledene te praten en herinneringen op te halen.
  • Condoleancekaart: Een kaart om iemand te condoleren stuur je zo snel mogelijk nadat je van een overlijden op de hoogte bent gebracht. Een handgeschreven bericht komt persoonlijker over dan een voorgedrukt kaartje. Naast een tekst als: “Veel sterkte toegewenst”, kun je ook een mooi gedicht of een stuk van een songtekst op de kaart schrijven. Zo maak je het nog persoonlijker.
  • Condoleanceregister: Een condoleanceregister kan letterlijk een boek zijn waar je een korte tekst in schrijft, of een digitaal register, waar je online een tekst om te condoleren achterlaat. Voor het condoleanceregister geldt hetzelfde als voor een condoleancekaart. Zo kun je bijvoorbeeld benoemen dat je de overledene erg zult missen en de nabestaande veel kracht wenst met het gemis.

Uiteindelijk is het het belangrijkste dat de mensen die achterblijven weten en horen dat er met ze wordt meegeleefd. Wil je weten of er een condoleanceregister beschikbaar is, of dat er een condoleanceboek aanwezig is bij een uitvaart? Informeer dan bij de uitvaartverzorger. Voor meer tips over manieren van condoleren kun je contact opnemen met een begrafenisondernemer in de buurt. Die vind je door je postcode in te vullen op de startpagina van deze website.

Uitvaart Crematie Begrafenis