Hoe ziet de Joodse uitvaart eruit?

31 mei 2023 · door Tara

In België bestaat de Joodse gemeenschap uit ongeveer 40.000 personen. Net zoals elke religie haar eigen rituelen en gebruiken kent, geldt dit ook voor het Joodse geloof. Bij een Joodse uitvaart, gaat het er dan ook heel anders aan toe dan bij een gemiddelde Belgische uitvaart. In dit artikel vertellen we je alles over de gebruiken en rituelen die bij de Joodse begrafenis horen.

Een Joodse uitvaart

Een Joodse uitvaart noem je een “Lewaja”. Een groot verschil met een Belgische uitvaart is dat, traditioneel, bij een Joodse uitvaart de overledene begraven wordt. Volgens het geloof vernietig je niets dat door God geschapen is en bovendien geloven de Joden in de wederopstanding. Moderne, liberale, Joden kiezen overigens wel steeds vaker voor een crematie. Ook vindt er in de Joodse gemeenschap geen euthanasie plaats, maar kiest men voor een natuurlijke dood.

Joodse begrafenis rituelen

Een Joodse begrafenis staat bekend om haar ingetogenheid. Door iedereen op een eenvoudige manier te begraven, is er geen zichtbaar verschil tussen arm of rijk. Zo kenmerkt de Joodse begrafenis zich ook door een sober kledingvoorschrift, zonder sieraden of andere opvallende versieringen. Alles staat in het teken van respect voor de overledene. De aandacht voor de nabestaanden komt later. De volgende rituelen en gebruiken horen bij de begrafenis:

  • Wassen: Voorafgaand aan de begrafenis vindt een rituele wassing plaats; de zogenaamde Chevra Kaddiesja. Mannen worden hierbij altijd door mannen gewassen en vrouwen door vrouwen. Deze wassing kan uitgevoerd worden door familieleden of door Joodse medewerkers van een begrafenisonderneming.
  • Kist: Traditioneel worden Joodse mensen niet in een kist begraven maar in een wikkeldoek.  Omdat het in België, tot een aantal jaren geleden, verplicht was om in een kist begraven te worden, kozen veel nabestaanden voor een simpele vurenhouten kist.
  • Muziek en bloemen: Tijdens, voorafgaand en na de begrafenis wordt geen muziek gespeeld. Ook worden bloemen niet bij de kist of het graf geplaatst. Het afscheid bestaat uit gebeden en sprekers.
  • Begraven: De kist wordt richting Jeruzalem begraven, waarbij de familieleden als eerste drie scheppen zand over de kist scheppen. Hierna wordt het graf pas verlaten nadat alle aanwezigen het graf volledig met zand bedekt hebben. Ook wordt er een beetje zand uit Israël aan het graf of de kist toegevoegd.

Uitbundig rouwen en troost bieden, gebeurt pas nadat de overledene begraven is. Hier zijn de zeven dagen na de begrafenis voor bestemd. Deze week wordt aangeduid als de Sjiva. Gedurende deze zeven dagen, komen vrienden en familie naar het huis van de nabestaanden om troost te bieden, samen in gebed te gaan en eten en drinken mee te brengen. Tijdens de Sjiva wordt er door de directe nabestaanden niet gewerkt.

Om rekening mee te houden

Breng je een bezoek aan een Joods graf? Dan is het gebruikelijk na je bezoek een steentje achter te laten. Deze zogenaamde Joodse begrafenis steentjes, laten zien dat er aan de overledene gedacht wordt en er bezoek is geweest. Wil je weten of een Joodse begrafenis mogelijk is bij een begraafplaats? Neem dan contact op met het dichtstbijzijnde rouwcentrum, die je kunt vinden via de listings op deze website. 

Uitvaart