Hoe ziet een Chinese uitvaart eruit?

11 december 2023 · door Tara

De Chinese gemeenschap in België bestaat uit ongeveer 30.000 inwoners van alle leeftijden. Ondanks het ontbreken van een speciale Chinese begraafplaats of een Chinees uitvaartcentrum in Vlaanderen, houden ook Chinezen het liefst vast aan de Chinese tradities tijdens de uitvaart. Wil je meer weten over de gebruiken tijdens een Chinese uitvaart? In dit artikel vertellen we je meer over de Chinese begrafenis rituelen.

Voorafgaand aan de uitvaart

Bij een overlijden staan er drie zaken centraal: de relatie met de voorouders van de overledene, het zorg dragen voor de ziel en de reis die de overledene gaat maken. Dit brengt de volgende rituelen met zich mee:

  • Voorouderverering: Het tijdstip en de plaats van begraven, zijn afhankelijk van de relatie die de overledene met zijn voorouders had. Afhankelijk van het geloof, wordt er meestal een boeddhistische monnik, Feng Shui meester of een priester ingehuurd om dit tijdstip en de locatie te bepalen. In China gebruikt men dan ook vaak een ronde kist, zodat de overledene in de juiste richting begraven kan worden. Op het altaar, naast de overledene, staat ook een lijst met namen van de voorouders.
  • Twee zielen: Taoïstische, boeddhistische en confucianistische Chinezen geloven dat elk lichaam twee zielen bezit. De Po-ziel en de Hun-ziel. De Po-ziel blijft nog even in het lichaam voordat het de aarde verlaat en de Hun-ziel keert, direct na het overlijden, terug naar het paradijs.
  • Offers: Om de ziel voor te bereiden op de lange reis van 7 x 7 dagen langs hemelen en hellen, krijgt de overledene 7 lagen kleding aan. Om te voorkomen dat de ziel op aarde blijft, wordt er veel aandacht besteed aan een goede voorbereiding op deze reis en het afscheid. Zo worden er papieren offers gebracht, in de vorm van het verbranden van namaakgeld, papieren huizen, tv’s, auto’s van papier en andere materiële papieren zaken. Dit geeft de geest voldoende middelen tijdens zijn reis. Ook wordt het lievelingseten gekookt van de overledene en op tafel gezet, zodat de geest afscheid kan nemen. 

Wanneer de kist gesloten wordt draaien alle aanwezigen zich om, zodat de geest niet blijft rondhangen bij een van de nabestaanden. Alle lampen in huis blijven aan en worden pas gedoofd, na de begrafenis.

Rituelen bij een Chinese uitvaart

Chinese uitvaart kleding is bij voorkeur wit. Witte kleding symboliseert namelijk rouw en verdriet. Andere kleuren zijn toegestaan, maar rood wordt vermeden, omdat rood juist staat voor geluk en voorspoed. Bij een Chinese begrafenis, houden de nabestaanden wierookstokjes vast en maken 3 x een buiging naar het graf. Paraplu's worden niet geopend, want daar kan de geest zich onder verstoppen. Tenslotte worden er ook rode envelopjes uitgedeeld met daarin een muntje als bijdrage voor de komst naar de uitvaart, een snoepje voor geluk en een rood draadje om rond de pols te dragen en op die manier te laten zien dat je rouwt.

Wil je weten of een Chinese uitvaart ook bij jou in de buurt mogelijk is? Neem dan contact op met het dichtstbijzijnde uitvaartcentrum, dat je kunt vinden via de links op deze website.

Uitvaart