Wat zeg je bij een uitvaart?

14 mei 2024 · door Tara

Afscheid nemen van een naaste door een overlijden is definitief. Daarom hebben we er allemaal ook zo’n moeite mee. Het idee iemand nooit meer te kunnen zien is erg lastig te verkroppen. Het is dan ook nog moeilijker om te spreken tijdens de uitvaart. Hoe begin je een tekst te schrijven voor een uitvaart? Wat zeg je allemaal bij een uitvaart? In deze blog helpen we je op weg voor het schrijven van mooie teksten bij een overlijden.

Wie spreken er op de uitvaart?

Al in de oudheid werd er door de Grieken een lijkrede uitgesproken bij begrafenissen van burgers die voor hun vaderland waren gestorven. Het grote verschil met tegenwoordig, is dat er vroeger werd gekozen voor speciale redenaars. Vandaag de dag spreken vooral familieleden tijdens de uitvaart. Ook kunnen nabije vrienden en collega’s mooie rouwteksten voordragen. De keuze is geheel aan de nabestaanden en altijd in overleg met de uitvaartverzorger.

Wat zeg je bij een uitvaart?

De tekst die je op een uitvaart uitspreekt kun je zelf schrijven, maar je kunt ook gebruikmaken van bestaande teksten. Inspiratie voor een lieve tekst voor de uitvaart van je moeder of een bijzondere tekst voor de uitvaart van je vader, vind je gemakkelijk online. Schrijf je graag zelf een tekst? Dan kunnen deze tips je helpen:

  • Bijzonder: Om het persoonlijk en bij jezelf te houden, kun je jezelf de vraag stellen wat er voor jou bijzonder was aan de overledene. Waarom was deze persoon uniek?
  • Kenmerkend: Gebruik uitspraken die kenmerkend waren voor de overledene of misschien een specifiek parfum, lievelingsbloemen of een bepaald ritueel tussen jullie beiden.
  • Passie: Benoem de passie die de overledene had voor een hobby, een dier, een eigen bedrijf of hetgeen waar de meeste aandacht van de overledene naartoe ging.
  • Gebeurtenis: Vertel iets over een bijzondere gebeurtenis die de overledene zelf heeft meegemaakt, of die je samen hebt meegemaakt.
  • Karakter: Had de overledene markante karaktereigenschappen? Dan is dit hét moment om ze te benoemen.
    Gemis: Wat ga jij zelf het meeste missen aan deze persoon? Wat blijft je voor altijd bij?
  • Songtekst: Misschien zijn er wel regels uit een lied die de overledene typeren, of een aantal regels uit een gedicht?

Het kan helpen de afscheidsrede van tevoren uit te schrijven in een briefvorm, gericht aan de overledene. Of je kiest voor een vorm waarbij je juist de nadruk legt op het levensverhaal. Lukt het je zelf niet om een goede tekst te schrijven? Dan zijn er ook bedrijven die je kunnen helpen. Of dit nu voor het schrijven van een tekst is voor de uitvaart van je opa of een tekst voor de uitvaart van je oma, een ander familielid, partner of vriend. Samen zorgen jullie voor een tekst waar jij je goed bij voelt.

De uitvaartbegeleider helpt

Lukt het je niet om zelf de afscheidstekst uit te spreken? Dan is de uitvaartbegeleider er om je te helpen. Zo kan de uitvaartleider de tekst voor je voordragen en bestaat ook de mogelijkheid jouw tekst van tevoren op te nemen als videoboodschap. De videoboodschap wordt dan tijdens de uitvaart getoond, zodat je niet zelf voor de groep hoeft te staan. Wil je meer informatie over het schrijven van een grafrede? Neem dan eens contact op met een uitvaartorganisatie in de buurt die je vindt via de listings op deze website.

Begrafenis