De etiquette bij een begrafenis: hoe hoort het eigenlijk?

02 januari 2022 · door Jeroen

Een begrafenis of uitvaart maken we gelukkig niet dagelijks mee. Krijgen we er mee te maken, dan worden we vaak een beetje onhandig, omdat we allemaal eigenlijk helemaal niet zo goed weten “hoe het hoort”. Wat wordt er van ons verwacht en welke kleding trekken we bijvoorbeeld aan? Laten we eens kijken naar de etiquette bij een begrafenis.

Bestaan er etiquette op een begrafenis?

Op een begrafenis moeten we in het zwart gekleed, fluisterend praten en onszelf een beetje onzichtbaar maken. Dat is het heersende beeld bij een uitvaart. Maar kloppen die ongeschreven regels wel? Een aantal jaar geleden wel, maar inmiddels zijn veel uitvaarten een stuk vrijer. Het spreekt voor zich dat u op elk moment respectvol gedrag vertoont, voor, tijdens en na de dienst. Dit betekent bijvoorbeeld dat u op tijd aanwezig bent, uw mobiele telefoon uitschakelt, niet ongevraagd foto’s of filmpjes op social media post en de aanwijzingen van de uitvaartbegeleiders opvolgt.

Moderne regels bij een begrafenis

Er rust steeds minder taboe op de dood en hiermee ook op het vormgeven van een uitvaart. Dit betekent dat een begrafenis ook steeds persoonlijker wordt en daarmee oude regels verdwijnen. Hierdoor veranderen bijvoorbeeld ook de etiquette rondom begrafenis kleding. Maar soms kunnen bepaalde afspraken ook helpen en ons juist duidelijk maken hoe we ons het beste kunnen gedragen. Wat zijn tegenwoordig de regels bij een begrafenis?

  • Kleding: Van top tot teen in het zwart verschijnen is echt passé. Kies liever voor nette kleding, die u bijvoorbeeld ook naar een sollicitatiegesprek zou dragen. Geen scheuren of opvallende prints. Donkere tinten blijven gepast, tenzij de rouwkaart een dresscode vermeldt die hier van afwijkt natuurlijk.

  • Condoleance: Nabestaanden overleggen vooraf met de uitvaartbegeleider hoe er gecondoleerd gaat worden. De opstelling van de familie bij het condoleren verschilt van allemaal naast elkaar op een rij staan, tot rondlopen tussen het gezelschap dat afscheid neemt. Toon uw medeleven, maar hou het altijd kort en bondig. Er zijn namelijk nog meer mensen die dit willen doen. Een lang gesprek kan beter op een ander moment en op een andere dag.

  • Bloemen: Staat er op de condoleancekaart aangegeven dat er bloemen gestuurd mogen worden? Dan staat hier ook een adres bij vermeld. Dit kan het huisadres van naaste familie zijn of het uitvaartcentrum. Gebruik dit adres en wijk hier niet vanaf. Wordt er niets vermeld op de kaart en brengt u graag bloemen mee naar de begrafenis? Plaats de bloemen dan niet op de kist, maar ernaast. 

  • Condoleance kaart: Na het ontvangen van de rouwkaart, is het tijd een condoleance kaart te sturen. Doe dit het liefst zo snel mogelijk en niet weken nadat de begrafenis heeft plaatsgevonden. Het idee van een condoleance kaart is dat op een persoonlijke manier medeleven te betuigen. Zelfs als u niet weet welke woorden u kunt gebruiken, zijn ook letterlijk die woorden al genoeg. Het is voor de nabestaanden altijd fijn te weten dat er aan ze gedacht wordt.

Wellicht heeft u nog meer vragen over de etiquette van een begrafenis waar u naartoe gaat. Twijfel niet en neem gerust contact op met een uitvaartverzorger uit de buurt. De professional kan u voorzien van een gepast advies. U vindt een uitvaartondernemer uit uw buurt via de listings op deze website.

 

 

overlijden regelen Uitvaart Begrafenis