Wat houdt nabestaandenzorg in?

24 juli 2023 · door Tara

Nadat een geliefde of dierbare komt te overlijden, valt er een gat. Niet alleen voorafgaand aan de uitvaart moet er een hoop geregeld worden, maar ook daarna lopen er nog allerlei praktische zaken door elkaar heen. Tegelijkertijd zit je in een rouwproces en moet je emotioneel afscheid nemen. Door het inschakelen van nabestaandenzorg valt er een last van je schouders. In dit artikel leggen we uit hoe nabestaandenzorg een helpende hand biedt.

Wat betekent nabestaandenzorg?

Het antwoord op de vraag “Wat is nabestaandenzorg?”, zit al in de naam. Bij nabestaandenzorg ontvangen de nabestaanden letterlijk zorg van een professional nadat een naaste is overleden. Er wordt praktische hulp geboden, maar ook financiële hulp en emotionele hulp. Het soort hulp dat je ontvangt, bepaal je uiteraard zelf. Hierbij kun je denken aan zaken als:

  • Werkgerelateerd: Naast het informeren van de werkgever, was de overledene misschien lid van een vakbond en een pensioenfonds die ook op de hoogte moeten worden gesteld.
    Verzekeringen en bank: Alle verzekeringen moeten worden opgezegd en bankrekeningen moeten worden gesloten. De bank zal vervolgens alle bankrekeningen blokkeren en een lijst met tegoeden opstellen die wordt overgemaakt aan de Administratie ter Registratie.
  • Abonnementen: Lidmaatschappen en abonnementen moeten worden beëindigd. Hierbij kun je denken aan een lidmaatschap bij de sportschool, maar ook bijvoorbeeld van de telefoonmaatschappij, de internetprovider en toeleverancier van gas, licht en water.
  • Social media: Alle social media kanalen moeten worden stopgezet. Denk aan Facebook, Twitter, Instagram, TikTok en andere social media kanalen.
  • Nalatenschap: Er moet een aangifte van nalatenschap worden ingediend bij de belastingdienst en de erfenis moet worden verdeeld. Hiervoor heeft de overledene wellicht een testament achtergelaten. Zonder testament, bepaalt de wet de erfgenamen. 

Daarnaast moet, in het geval van een huurwoning, de huur worden opgezegd. Bij een koopwoning zal de woning de verkoop in gaan en moet de inboedel worden verdeeld. Eventuele huisdieren hebben een nieuw adres nodig en als er ook een auto is, dient het kenteken te worden teruggestuurd naar de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen; de DIV. Een consulent nabestaandenzorg kan je ook doorverwijzen naar een speciale rouwverwerkingscoach of expert in rouwverwerking om je deskundige hulp te bieden bij het emotionele traject.

De kosten voor nabestaandenzorg

Er zijn verschillende aanbieders voor nabestaandenzorg. Soms is dit kosteloos en bij andere aanbieders betaald. Zo biedt Dela gratis nabestaandenzorg aan elke verzekerde met een Dela uitvaartzorgplan. Ook een uitvaart bij een Dela begrafenisondernemer, biedt gratis nabestaandenzorg. Heeft u nog een oude polis van Axent en wilt u weten of u recht heeft op nabestaandenzorg? Neem dan contact op met Ardanta uitvaartverzekeringen. Ardanta heeft Axent overgenomen in 2016. Er zijn ook particuliere aanbieders van nabestaandenzorg. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot rond de € 1495,- euro.

Afgezien van verzekeraars, kan het uitvaartcentrum je ook doorverwijzen naar een consulent nabestaandenzorg. Veel consulenten werken namelijk samen met uitvaartcentra. Wil je meer informatie over de hulp van een nabestaandenzorg consulent? Informeer dan eens bij het dichtstbijzijnde uitvaartcentrum of ze je kunnen doorverwijzen naar een professional. Je vindt het dichtstbijzijnde uitvaartcentrum via de listings op onze website.

rouw Erfenis