Wat is gepaste kleding bij een uitvaart?

30 november 2022 · door Tara

Gaat u een begrafenis of crematie bijwonen? Dan kan het best een uitdaging zijn om gepaste kleding voor de uitvaart te vinden. Is dat stemmig zwart of wordt een nette spijkerbroek bij een uitvaart bijvoorbeeld ook geaccepteerd? En welke kleding draagt u bij een begrafenis met warm weer? In dit artikel geven we u tips over passende kleding bij een uitvaart.

Gepaste kleding bij een uitvaart

Welke jurk trekt u aan naar een begrafenis, of welke schoenen draagt u naar een begrafenis als vrouw? Het komt steeds vaker voor dat de overledene een dresscode aangeeft op de rouwkaart. Er kan gevraagd worden om de lievelingskleuren van de overledene te dragen, allemaal in het wit te komen, of zelfs een bepaald thema aan te houden. In dat geval volgt u de kledingvoorschriften op de rouwkaart. Is die er niet? Dan vindt u hier de do’s en don’ts:

Do’s; geschikte kleding bij een uitvaart

  • Heren: Kleding bij een uitvaart voor heren is eigenlijk best makkelijk. U kiest voor donkere kleuren als donkerblauw, antraciet en zwart. Een nette, donkerblauwe, spijkerbroek kan dus prima. Mits gecombineerd met een overhemd en/of colbert. Op zomerse dagen kiest u voor luchtige materialen als linnen. Draag hierbij gesloten schoenen om het geheel af te maken.
  • Dames: Vrouwen hebben aanzienlijk meer keuzeopties als het om geschikte kleding gaat. Dames kunnen prima een jurk dragen naar een begrafenis of crematie. Een jurk op kniehoogte blijft in dat geval het meest gepast. Op zomerse dagen kan er voor een mouwloze jurk in een luchtige stof als viscose gekozen worden. Ook de dames kiezen voor donkere tinten als marineblauw, grijs en zwart, met daarbij gesloten schoenen. Een pantalon met colbert of nette blouse, of rok met een nette top, volstaan ook. Daarnaast kunnen dames ook nog kiezen voor een jumpsuit.

Een goed voorbeeld zijn de man en vrouw rechts op deze foto:

Don’ts; ongeschikte kleding bij een uitvaart

  • Heren: Een korte broek of shorts laat u thuis; ook op zomerse dagen. Teenslippers laat u in de auto liggen en verruilt u voor gesloten schoenen. Een espadrille van canvas of katoen kan wel; omdat deze altijd gesloten zijn bij de neus en hiel. Kleding met felle kleuren en drukke prints, draag u alleen wanneer dit nadrukkelijk op de rouwkaart vermeld wordt. Ook sportkleding en sneakers zijn ongeschikt voor een uitvaart.
  • Dames: Draagt u een jurk of rok? Zorg er dan voor dat deze niet te kort is en de jurk niet over een diep decolleté beschikt. Ook felle kleuren en drukke prints, laat u in de kast hangen. Naaldhakken zijn meestal niet geschikt om over het crematorium of over de begraafplaats te wandelen. Verder houdt u sieraden bescheiden en passend bij de outfit.

Twijfelt u of u de juiste keuze heeft gemaakt, of kunt u wel wat hulp gebruiken? Informeer dan eens bij vrienden en familie om u heen naar hun kledingkeuze. Het is belangrijk dat u zich wel comfortabel voelt tijdens de uitvaart. Ook de uitvaartverzorger kan u helpen en voorzien van een advies. U vindt een uitvaartverzorger in de buurt, via de listings op deze website.

Uitvaart Begrafenis crematie