Wat kost een grafsteen?

26 juni 2023 · door Tara

Wanneer je een geliefde of een familielid begraaft, wil je hier ook een grafsteen, gedenksteen of grafzerk bij laten plaatsen. Zo creëer je een mooie plek om de overledene te herdenken. De kosten van grafstenen en grafzerken zijn niet altijd opgenomen in de uitvaartverzekering. Aangezien de kosten flink uiteenlopen, geven we in dit artikel antwoord op de vraag: “Wat kost een grafsteen?”

Factoren kosten grafsteen

Voordat je een grafsteen gaat kopen, is het handig een budget voor ogen te hebben. De grafsteen prijzen in België en omliggende landen, variëren aanzienlijk. Dit heeft te maken met een aantal bepalende factoren. Natuurlijk zijn de omvang en het materiaal dat je kiest de grootste kostenpost. Maar je betaalt ook voor een tekst, een eventuele afbeelding en accessoires zoals een kruis op de steen. Een compleet gepersonaliseerd model is persoonlijk, maar ook het meest kostbaar. Standaardmodellen zijn budgetvriendelijker, net als grafzerken. 

Wat kost een grafsteen?

De kosten voor een grafsteen hangen, naast de bepalende standaard factoren, ook samen met de persoonlijke wensen van de overledene of nabestaanden. Hierbij is het geloof, of de religie niet van invloed. Een islamitische grafsteen kan net zo goedkoop, of duur zijn, als een christelijke grafsteen. We zetten een aantal opties voor je op een rij:

  • Materiaal: Er zijn veel verschillende materiaalsoorten beschikbaar voor grafstenen. Natuursteen is de bekendste, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om een steen van glas te laten maken, Inox, hout, brons, Cortenstaal, versteend hout en zelfs een brok onbewerkte natuursteen als zwerfkei. Himalaya graniet is in de regel goedkoper dan andere materialen.
  • Model: Een grafzerk is een liggende grafsteen met een maximale afmeting. De gemeente bepaalt hoe groot de grafzerk of grafsteen mag zijn. Grafzerken zijn goedkoper dan staande stenen. Daarnaast kun je kiezen voor kant-en-klare vormen, of een vorm die je zelf ontwerpt. Een model naar eigen ontwerp is kostbaarder dan een standaardmodel.
  • Belettering: Hoe meer tekst, hoe hoger het prijskaartje. Sommige bedrijven rekenen een maximum aantal tekens en voor elk teken extra betaal je bij. Letters kunnen gezandstraald worden, of bijvoorbeeld in brons op de steen geplaatst worden. De laatste optie is duurder dan zandstralen.
  • Plaatsing: De gemeente bepaalt de prijs die betaald moet worden om de grafsteen te mogen plaatsen. Deze kosten worden doorgaans door de steenhouwer aan de klant doorberekend. Om een staande steen te plaatsen, is er ook een fundering nodig. Afhankelijk van het type fundering, verschillen ook de kosten. Rijdt een steenhouwer naar een begraafplaats buiten zijn regio? Dan kunnen hier ook extra kosten mee gemoeid zijn.

De ontwerpkosten verschillen per aanbieder. Waar sommige aanbieders hier kosten voor in rekening brengen, is dit bij anderen gratis. Daarnaast bieden sommige aanbieders een garantie op de steen. Bijvoorbeeld tegen verzakking, of tegen scheuren. Een budget grafsteen koop je vanaf € 750,- euro. Gemiddeld ligt de prijs tussen de € 2500,- tot € 5000,- euro.

Wil je meer informatie over de kosten voor een grafsteen, of meer weten over de ervaringen met verschillende bedrijven? Informeer dan eens bij een uitvaartonderneming in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde uitvaartonderneming via de listings op deze website.

overlijden regelen