Wat kost een uitvaartverzekering?

29 september 2023 · door Tara

De een wil er absoluut niet over nadenken, terwijl de ander het liefst zijn hele uitvaart tot in de puntjes voorbereid. Waar je voorkeur ook naar uitgaat; door het afsluiten van een uitvaartverzekering, voorkom je dat je nabestaanden moeten betalen voor jouw afscheid. Bij een uitvaartverzekering zijn heel wat variaties mogelijk. Wat kost een uitvaartverzekering gemiddeld? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Wat is een uitvaartverzekering?

Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, worden de kosten voor je eigen crematie of begrafenis vergoed. Een gemiddelde uitvaart in België kost tussen de € 5000,- tot € 7000,- euro. Daar kun je voor sparen, maar je kunt hier ook een verzekering voor afsluiten. Ga je op zoek naar een geschikte verzekering, dan kun je kiezen uit verschillende vormen:

  • Kapitaalverzekering: De nabestaanden krijgen een vooraf verzekerd vast bedrag uitgekeerd en zijn vrij om de besteding van deze geldsom zelf in te vullen. Zo kunnen je nabestaanden zelf de uitvaart vormgeven van dit bedrag, maar mogen het geld ook aan andere zaken besteden.
  • Naturaverzekering: Bij een naturaverzekering is de uitvaartonderneming van tevoren uitgekozen en worden door de verzekeraar de diensten rechtstreeks aan de uitvaartonderneming betaald. De verzekerde kiest van tevoren een uitvaartpakket.
  • Sommenverzekering: Ook bij de sommenverzekering wordt er een geldbedrag uitgekeerd. Het verschil met de kapitaalverzekering is, dat het geldbedrag alleen voor de uitvaart gebruikt mag worden en niet vrij besteedbaar is.
  • Combinatieverzekering: Een naturaverzekering, in combinatie met een van tevoren afgesproken uit te keren bedrag, is een combinatieverzekering. Een gedeelte is al vastgelegd via de naturaverzekering, maar omdat er ook een bedrag wordt uitgekeerd, kunnen de nabestaanden hier nog zaken aan toevoegen. Ze kunnen dit bedrag dan gebruiken om bijvoorbeeld invulling te geven aan de catering, de vormgeving van de grafsteen, of andere zaken. 

De uitvaartverzekering in België is nog niet erg populair. Uit onderzoek van Dela blijkt dat slechts 1 op de 6 Belgen over een uitvaartverzekering beschikt. Terwijl de meeste mensen toch een wensenpakket hebben over hoe de uitvaart eruit moet komen te zien.

Wat kost een uitvaartverzekering?

De kosten voor een uitvaartverzekering hangen allereerst af van je wensen en het verzekerde bedrag.  Wil je een speciale kist of urn, dan worden de kosten voor je uitvaart hoger. Datzelfde geldt voor een bijzondere grafsteen. Hoe meer gasten, hoe groter de koffietafel en hoe hoger het verzekerde bedrag zal zijn. Wil je niet dat je graf na 10 jaar geruimd wordt? Dan moet je ook de kosten voor een grafconcessie meeverzekeren. Ook de leeftijd waarop je de verzekering afsluit speelt een rol. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie. De premies lopen dan ook uiteen van € 8,- tot € 28,- euro per maand.

De beste uitvaartverzekering

In België zijn verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen actief. Zo is er de Monuta uitvaartverzekering, de KBC uitvaartverzekering, maar ook bijvoorbeeld Corona Direct, Allianz, DVV, Ethias, Argenta en Belfius bieden een uitvaartverzekering aan. De Dela uitvaartverzekering werd in 2022 door DECAVI verkozen tot beste uitvaartverzekering in België. Wil je zelf verschillende aanbieders vergelijken met elkaar? Kies dan op internet een website waarop je een uitvaartverzekering kunt vergelijken

Je kunt ook eens bij een uitvaartonderneming in je buurt informeren, met welke verzekeraars zij de beste ervaringen hebben. Je vindt een uitvaartondernemer in je buurt, via de listings op deze website.

Kosten begrafenis/crematie overlijden regelen Uitvaart