Wat schrijf je op een condoleance kaart?

10 januari 2024 · door Tara

Wanneer je in je omgeving te maken krijgt met een overlijden, toon je graag op een persoonlijke manier je medeleven. Dit kun je doen door een condoleancekaart te sturen. Maar hoe begin je een condoleance tekst? Veel mensen worstelen met het schrijven van een passende tekst op de condoleance kaart. In dit artikel helpen we je hiermee graag een stukje op weg.

Wat is een condoleance kaart?

Een condoleance kaart is een ander woord voor een deelneming kaart of overlijdenskaart. Deelneming staat dan voor het op een innige, of betrokken, manier meeleven met de mensen die achterblijven. Met het sturen van een condoleance kaart wens je de nabestaanden veel sterkte of bied je troost met de woorden die je schrijft. Om dit medeleven persoonlijk te maken worden condoleancekaarten vaak met de hand geschreven. De kaart zelf verstuur je nadat je een rouwkaart hebt ontvangen, of wanneer je het trieste bericht hebt ontvangen van het overlijden.

Wat schrijf je op een condoleance kaart?

Wat je op de kaart schrijft hangt natuurlijk af van jezelf. Ken je de overledene niet goed? Dan vind je het misschien prettig om voor je innige deelneming tekst gebruik te maken van een kant-en-klare voorbeeld condoleance tekst. We geven je hieronder een aantal voorbeelden:

  • Condoleance tekst verlies moeder: Uw moeder is een bijzondere vrouw. Wij zullen haar missen en wensen u veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
  • Condoleance tekst collega: Geschrokken en verbijsterd namen wij kennis van het overlijden van onze dierbare collega (naam). Onze gedachten gaan uit naar u en uw familie tijdens deze verdrietige periode.
  • Condoleance tekst verlies vader: Gecondoleerd met het verliezen van uw vader. Wij denken aan u en de nabestaanden en wensen jullie veel kracht in deze moeilijke tijd.
  • Condoleance tekst zakelijke relatie: Onze oprechte deelneming met het overlijden van (naam). Wij wensen de familie veel sterkte in deze droevige periode.

Heb je wel een band met de nabestaanden en staat de overledene dichtbij? Dan is het voor de mensen die achterblijven fijn om een overlijdenskaart te ontvangen die echt vanuit je hart geschreven is. Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld gebruik maken van:

  • Herinnering: Deel een bijzondere herinnering die je hebt aan de overledene, dat kan iets grappigs zijn of juist iets heel liefs, of opvallends wat de ander heeft gedaan. Benoem iets wat typerend was voor die persoon en waarom de overledene bijzonder voor jou was.
  • Gedicht: Zoek een mooi, passend gedicht of een tekst uit een toepasselijk lied.
  • Steun: Benoem dat je aan de familie denkt, betuig steun en vraag of je kunt helpen. Dat kan zijn door te helpen met het bedenken waar bijvoorbeeld de achtergebleven kleding naartoe kan gaan, maar ook door voor te stellen langs te gaan voor een gesprek. Hiermee creëer je ruimte om het verdriet te delen.

Na een overlijden volgt verdriet. Niets is dan prettiger dan steun en troost ontvangen van mensen in de omgeving. Wanneer je dit in je achterhoofd houdt bij het schrijven van de rouwkaart, kom je vast tot een passende tekst.

Wil je meer informatie of tips over wat je op een condoleance kaart kunt schrijven? Ga dan eens in gesprek met een uitvaartcentrum in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde via de listings op deze website.

rouw