Wat schrijf je op een rouwkaart?

20 december 2022 · door Tara

Wanneer een naaste komt te overlijden, is het belangrijk mensen in de omgeving hier zo snel mogelijk van op de hoogte te stellen. Hiervoor maak je, eventueel samen met de uitvaartverzorger, een rouwkaart. De rouwkaart wordt verzonden naar familieleden, vrienden, kennissen en werkgerelateerde connecties. Wat schrijf je op een rouwkaart? In dit artikel geven we tips.

Wat schrijf je op een rouwkaart?

De tekst op een rouwkaart is voor iedereen anders. Je gebruikt de kaart om op een persoonlijke manier je omgeving op de hoogte te stellen van het afscheid en schrijft een korte tekst over het moment van overlijden. Dit is geen gemakkelijke opgave. De volgende punten kun je gebruiken als hulpmiddel bij de indeling van de rouwkaart:

  • Persoonlijke gegevens: De voornaam en achternaam van de overledene, samen met de geboortedatum en sterfdag worden op de kaart vermeld. Ook kun je er voor kiezen om de leeftijd te vermelden.
  • Namen nabestaanden: Vermeld de namen van de familieleden die achterblijven en de namen van hun eventuele kinderen.
  • Correspondentieadres: Dit adres is bedoeld voor mensen die een condoleancekaart willen sturen.
  • Adres uitvaartcentrum: Vertel meer over de locatie en tijden waarop er afscheid genomen kan worden van de overledene. Wanneer er wordt gekozen om in besloten kring, zonder ceremonie, afscheid te nemen; vermeld dit dan ook.
  • Extra informatie: Is er een voorkeur vanuit de overledene of nabestaande voor een bepaalde kledingstijl, of bloemen? Gebruik dan de rouwkaart om dit aan mensen te laten weten.
  • Afscheidstekst rouwkaart: Naast praktische informatie, voegen veel mensen een persoonlijke afscheidstekst toe aan de rouwkaart. Dit kan bijvoorbeeld een kort gedicht over gemis zijn, een aantal regels over het leven van de overledene of een bijzondere quote.

Er zijn geen wettelijk vastgestelde regels over de inhoud van een rouwkaart. Bovenstaande punten zijn bedoeld als leidraad en helpen de omgeving van praktische informatie te voorzien. Wil je het op een andere manier aanpakken, dan ben je daar natuurlijk helemaal vrij in.

Een rouwkaart persoonlijk maken

Bijzondere teksten op een rouwkaart, geven de rouwkaart een persoonlijk tintje. In sommige gevallen heeft de overledene zelf de tekst uitgekozen voorafgaand aan het overlijden. Maar niet altijd is dit het geval. Voor inspiratie kun je als nabestaanden gebruikmaken van de volgende tips:

  • Muziek: Herinner je de favoriete muziek, zanger of band van de overledene? Dan kun je een mooi lied uitkiezen en een stuk songtekst op de rouwkaart laten afdrukken.
  • Mooie foto: Vind je het moeilijk om een geschikte tekst te vinden of te bedenken, dan kan een mooie foto van de overledene ook een goede toevoeging bieden.
  • Tekening: Een tekening gemaakt door de kleinkinderen als afbeelding op de kaart, of een tekening gemaakt door de overledene zelf kan gebruikt worden als bijzondere afbeelding.
  • Religie: Voor mensen waar religie een grote rol speelde in hun leven, kan een tekst passend bij het geloof een rouwkaart persoonlijker maken.

Op internet zijn verschillende websites te vinden met honderden voorbeelden van rouwteksten. Daarnaast kan de uitvaartverzorger je begeleiden in het vinden van het juiste formaat, het lettertype, soort papier en de manier van verzenden. 

Bij het regelen van een uitvaart moet veel geregeld worden. De uitvaartverzorger is er om je te helpen in deze verdrietige periode. Informeer bij een uitvaartcentrum in de buurt naar de begeleiding die zij jou kunnen bieden. Je vindt het dichtstbijzijnde uitvaartcentrum via de listings op deze website.

overlijden regelen