Wat zet je op een rouwlint?

27 maart 2023 · door Tara

Bij een overlijden geven de nabestaanden op de rouwkaart aan of bloemen gewenst zijn. In zo’n geval bestel je bij de bloemist een rouwkrans die wordt neergelegd in het uitvaartcentrum, bij de afscheidsceremonie of bij het graf. Als laatste groet, wordt er een rouwlint met tekst om de krans geplaatst. Wat zet je op een rouwlint? In dit artikel geven we ideeën voor de tekst op een rouwlint.

Een tekst op een rouwlint

Aan een rouwboeket worden linten toegevoegd waar de afzender een persoonlijke tekst op laat drukken. De meeste rouwboeketten bevatten twee linten; het eerste lint is voor de gekozen tekst en op het tweede lint komen de namen van de afzenders. Het is ook mogelijk extra linten toe te voegen. Dit doe je bijvoorbeeld als de tekst die je gekozen hebt wat langer is. Je afscheidstekst mag tussen de 30 tot 50 tekens bevatten. Overleg dit dus van tevoren eventjes met de bloemist, anders past je tekst niet op het lint. De afscheidstekst is gericht aan de overledene en niet aan de nabestaanden. Voor de nabestaanden gebruik je een condoleance kaart.

Wat zet je op een rouwlint?

Vind je het lastig om een passende, korte, tekst te bedenken? Dan beschikt de bloemist over een voorbeeld tekst voor op je rouwlint die je kunt gebruiken. Een standaard tekst is misschien iets minder persoonlijk, maar kan prima gebruikt worden wanneer je de overledene minder goed kent. Afhankelijk van de relatie die je had met de overledene, zetten we een aantal voorbeeld teksten voor je op een rij:

  • Tekst rouwlint zakelijk: Een zakelijk rouwlint klinkt misschien afstandelijk, maar toch is het voor de nabestaanden zeer troostrijk om te zien dat de overledene belangrijk is geweest voor veel mensen. Ook al sta je minder dicht bij, je toont met een rouwboeket respect voor de overledene. Teksten die je kunt gebruiken zijn: “Met grote dankbaarheid”, “Bedankt voor (aantal) mooie jaren” of “We zullen je missen”.
  • Tekst rouwlint kind: Het overlijden van een kind is een vreselijke ervaring die je nooit hoopt mee te maken. Het is in zo’n situatie heel erg moeilijk om zelf een tekst te bedenken. Misschien vind je in deze teksten inspiratie? “Jouw leven eindigde nog voor het begon”, “Op een wolkje o zo hoog, kijk je nu naar de regenboog” of “Veel te vroeg, veel te klein”.
  • Tekst rouwlint vriend: Een rouwlint voor een vriend kun je persoonlijk maken door bijvoorbeeld een zin uit een lievelingslied te laten drukken. Maar ook de volgende voorbeeldteksten kun je gebruiken: “Onze herinneringen blijven altijd”, “Uit het oog, maar niet uit het hart” of “Dag lieve vriend, ik mis je nu al”.
  • Tekst rouwlint opa: Bij het overlijden van opa’s en oma’s, kun je voor de kleinkinderen een aparte rouwkrans bestellen, of schrijf je de kleinkinderen op het lint van je gezin. De volgende teksten zijn toepasselijk: “Bedankt, lieve opa, we zullen je nooit vergeten”, “Voor altijd in ons hart” of “Lieve opa, rust zacht”.

Bij een crematie is het ongebruikelijk om voor de woorden “rust zacht” te kiezen. Vind je het moeilijk een passende tekst te bedenken? Vraag dan je bloemist om hulp. Heb je vragen over de bezorging? Neem dan contact op met het uitvaartcentrum. Voor meer tips kun je altijd informatie inwinnen bij een uitvaartcentrum in de buurt die je kunt vinden via de listings op deze website.

Uitvaart Begrafenis