Condoleance

Samen zijn na afloop van een uitvaartplechtigheid wordt door nabestaanden en aanwezigen bij de uitvaartplechtigheid vaak op prijs gesteld. Condoleances, een blijk van deelneming, kunnen aan de nabestaanden worden gegeven.

Nabestaanden staan er niet alleen voor en kunnen hun verdriet delen.

Koffie en cake, koffietafel uitgebreid

Vroeger vond de condoleance na de uitvaartplechtigheid vaak thuis of in een zaaltje bij de kerk plaats. Crematoria bieden tegenwoordig eveneens een gelegenheid om na afloop samen te komen. Koffie en cake worden traditioneel na afloop van de afscheidsplechtigheid geserveerd. Wanneer veel mensen van ver komen, regelen nabestaanden vaak ook een ‘koffietafel’ bestaande tevens uit soep en broodjes.

Persoonlijke invulling en catering
Een meer persoonlijke tint geven aan de condoleancebijeenkomst is een ontwikkeling die zich voordoet en aansluit bij de individualiseringstendens: u kunt het krijgen zoals u het hebben wilt. Een uitgebreide maaltijd of borrel ligt lang niet altijd binnen de mogelijkheden van een begraafplaats of crematorium. Dit betekent dan kiezen voor een andere en ook vaak meer sfeervolle locatie. Hier komen mensen dan graag nog samen om hun verdriet over de dood van de overledene te delen en herinneringen op te halen.

Lees verder over de uitvaartdag in het volgende artikel:

Het gebruik van audio en video tijdens de uitvaartdienst en/of het opnemen van de uitvaartdienst komt steeds vaker voor. Lees hier meer over in onze blog.

rouw