HEMA-testament

Het HEMA-testament

Al langer kunt u bij de HEMA voor uw auto- of dierenverzekering terecht. Tegenwoordig biedt de HEMA ook een speciale notarisservice aan. Zo kunt u snel en eenvoudig een samenlevingscontract of testament opstellen bij de HEMA.

Hoe gaat dit in zijn werk?
Op de website van de HEMA regelt u alles online. Aan de hand van enkele persoonlijke vragen die u online beantwoordt, geeft de HEMA u het advies om een samenlevingscontract of een testament op te maken. Per opgestelde akte betaalt u €125,-.

Een voorbeeld: u stelt met uw partner een samenlevingscontract op en aangezien jullie kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar kiezen jullie ook allebei voor een testament. Om het goed te regelen is het belangrijk dat zowel u als uw partner een eigen testament opstellen. Dit betekent dat u dus 3 maal €125,- = €375,- betaalt.

Nadat u de aktes heeft opgesteld, kiest u een notaris die zich bij de HEMA heeft aangesloten. Vervolgens betaalt u de HEMA per iDeal, Visa of Mastercard en neemt uw gekozen notaris binnen enkele dagen contact met u op. U maakt dan een afspraak bij deze notaris om langs te komen zodat u samen met uw partner de akten ondertekent. Dan pas zijn de aktes rechtsgeldig.

Voor- en nadelen HEMA-testament

Het grote voordeel van het HEMA-testament is dat u snel en eenvoudig online uw zaken kunt regelen. Daarbij betaalt u een stuk minder dan het regulier opstellen van uw samenlevingscontract of testament bij de notaris. Een kanttekening daarbij is wel dat wanneer u meer nodig heeft dan een standaardakte, maatwerk van een notaris noodzakelijk is. Bij specifieke wensen geeft de HEMA aan dat u zelf contact op moet nemen met een notaris om die wensen te bespreken. Dat betekent dat u een stuk duurder uit bent. Dat is dan direct het nadeel van het HEMA-testament: Wijkt u iets af van de standaardakte dan kunt u bij de HEMA niet terecht voor het voordelige tarief.

Protest notarissen

De beroepsorganisatie KNB (Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie) roept notarissen op het HEMA-testament te boycotten. Zij twijfelen eraan of de notaris zich aan de wet- en regelgeving kan houden die vereist is bij het opstellen van een samenlevingscontract of testament. Zo heeft een notaris een zorgplicht die hem verplicht u goed te informeren over de gevolgen van de te tekenen akten en ook te peilen of deze wel aansluiten bij uw wensen. Vanwege het voordelige bedrag dat u heeft betaalt, kan de notaris niet al te lang stilstaan bij specifieke vragen doordat u betaalt voor zijn tijd. De vraag is dan ook of een standaardakte in uw situatie volstaat. Als u dit zelf niet weet, is het verstandiger om dit goed te bespreken met een notaris ook als u daarvoor meer betaalt.

Testament