Opbaren

Opbaren

Opbaren is voor nabestaanden en betrokkenen belangrijk in het proces van afscheid nemen van een overledene. Het is de laatste kans om de overledene nog eenmaal te bezoeken en bij het lichaam van de overledene te zijn. Tevens biedt opbaren de mogelijkheid achtergebleven familie en vrienden te ondersteunen.

Ook met betrekking tot opbaren moeten nabestaanden de nodige keuzes maken en zaken regelen. Hieronder vindt u aandachtspunten betreffende wel of niet opbaren en wat hierbij onder meer komt kijken.

Checklist opbaren

Als u de overledene wilt opbaren, dient u verschillende keuzes te overdenken. Opbaren valt vaak zwaar voor nabestaanden. Het is enerzijds fijn om de dierbare dichtbij te hebben, anderzijds voelt het dode lichaam koud aan. Bovendien is koeling van een bed- of uitvaartkist noodzakelijk om het lichaam zo lang mogelijk in goede staat te houden. Afscheid nemen is belangrijk voor het verwerken van verdriet.

Afscheid nemen door kinderen en dieren

Geef kinderen de kans om afscheid te nemen van de overledene op een of meerdere momenten. Kinderen zien tegenwoordig niet vaak meer een dode. Wanneer een kind weet dat het leven begint met de geboorte en eindigt met de dood, dan is een dode niet eng meer. Mensen in de omgeving van een kind bepalen, net zoals bij veel andere gebeurtenissen in het leven, in belangrijke mate de reactie van een kind. Ook voor de rouwverwerking van het kind is het betrekken bij het afscheid.

U zult er misschien niet aan denken, maar ook voor huisdieren is het belangrijk om afscheid te kunnen nemen van hun baasje. Als het baasje namelijk van de ene op de andere dag weg is, zullen de huisdieren blijven wachten en zoeken naar hun baasje. Als zij geconfronteerd worden met het dode lichaam van hun baasje, dan accepteren zij ook sneller dat hun baasje er niet meer is.

rouw