Uitvaart regelen

Uitvaart regelen is keuzes maken

Bij het regelen van de uitvaart komt er veel op u af. Als de overledene geen laatste wensenlijst in de vorm van een donorcodicil of testament heeft achtergelaten, dan zult u veel keuzes moeten maken voor de overledene. Samen met een door u gekozen uitvaartverzorger (van oudsher bekend als de begrafenisondernemer) zult u binnen 6 dagen alles moeten voorbereiden. Daarbij kunt u kiezen voor een eenvoudig of uitgebreide uitvaart. De bijkomende kosten en de hoeveelheid zaken die geregeld dienen te worden zijn bij de uitgebreide uitvaart uiteraard wel meer.

Crematie

Bij het cremeren van het lichaam wordt het lichaam verbrand in plaats van begraven. Wat er over blijft van het lichaam is as. De crematie van het lichaam vindt plaats in een crematorium. De uitvaartdienst voor een crematie is in principe niet anders dan bij een begrafenis: het afscheid nemen staat centraal. Lees meer over de crematie.

Opbaren

Als nabestaande heeft u de keuze om de overledene op te baren. Dat is belangrijk in het proces van afscheid nemen. Denkt u er ook aan dat het belangrijk is om kinderen en de huisdieren van de overledene afscheid te laten nemen van de overledene.

Verzekeren of sparen voor de dood

De kosten van een uitvaart lopen in Nederland al snel op tot enkele duizenden euro’s. Dat is natuurlijk geen bedrag waar u uw nabestaanden mee wil opzadelen. Daarom is het goed om eens na te denken over een uitvaartverzekering. Het kiezen van een passende uitvaartverzekering regelen veel mensen via internet. Een alternatief voor de uitvaartverzekering is sparen voor uw uitvaart. Welke keuze u maakt, hangt af van uw eigen voorkeur.

Begrafenis of crematie

Wil de overledene gecremeerd of begraven worden? Wellicht heeft u al eens een gesprek gehad met de overleden over zijn of haar wensen ten aanzien van een begrafenis of crematie. Misschien heeft de overledene dit ook beschreven in een persoonlijk memorandum of laatste wensenlijst. Is dit niet het geval, dan dienen de nabestaanden te beslissen. Lees meer over de keuzes voor een begrafenis of crematie

Rouwkaarten & overlijdensberichten

Rouwkaarten worden nog steeds veel benut om familieleden en vrienden op de hoogte te stellen van een overlijden van een dierbare. Een overlijdensbericht in de krant is een manier om ook die mensen te bereiken waarvan het adres niet bekend is. Overlijdensberichten via internet groeien in populariteit. Dat komt omdat deze vaak gratis geplaatst kunnen worden in tegenstelling tot een overlijdensbericht in de krant.

Asbestemming na crematie

Na de crematie blijft de as van het lichaam over. U kunt hiermee verschillende dingen doen. Er wordt ook wel gesproken van asbestemming. Zo kunt u het as in een urn laten bijzetten in een urnentuin. Tevens kunt u de as verwerken in een assierraad of de as uitstrooien boven een speciale plaats voor de overledene. Denk aan het verstrooien van de as boven zee voor een schipper.

Uitvaart en grafkist

Voor de afscheidsdienst is het mogelijk om de grafkist open te laten, afhankelijk van hoe de overleden persoon eruitziet. Een grafkist kan tegenwoordig steeds persoonlijker en op basis van de wensen van de overledene en/of de nabestaanden vormgegeven worden. Om de overleden persoon te kunnen vervoeren is een grafkist nodig. Wilt u liever een lijkwade gebruiken, dan is dat ook mogelijk.

Checklist opbaren

Als u ervoor kiest de overledene op te baren, doet u dit dan thuis of in het uitvaartcentrum? Kiest u voor een kist of een baar? Sluit u de kist af of laat u deze open? Helpt u met het afleggen van de overledene of niet? En sluit u na afloop van de afscheidsdienst de kist of niet? Deze vragen en overwegingen ervoor proberen wij via de checklist te beantwoorden.

Rouwbloemen

Wat u misschien niet kunt zeggen met woorden, kunt u zeggen met rouwbloemen. Voor elke soort rouwbloem en de vorm van het rouwboeket staat een andere betekenis. Ook zeggen bloemen iets over de voorkeur van de overleden persoon en zo ook over diens karakter. Lees meer over rouwbloemen.

rouw