Uitvaart en grafkist

Uitvaartkist voor begrafenis en crematie

Meestal heeft u een uitvaartkist nodig zowel voor een begrafenis als een crematie, tenzij u natuurlijk kiest voor een lijkwade. Onderstaand vindt u vooral meer informatie over grafkisten. Maar we staan ook even stil bij de lijkwade.

Grafkist, veilig omhulsel overledene

De kist kan gezien worden als een veilige rustplaats voor de overledene. Bij het afscheid nemen, kunnen familie, vrienden en bekenden de dierbare nog een laatste keer zien en groeten, indien de grafkist geopend is. Vaak is het lastig om te geloven dat een persoon echt is overleden. Een blik in de grafkist met het verstilde lichaam zorgt ervoor dat het besef groeit dat aan het leven van de persoon echt een eind is gekomen. Lees meer over het tonen van de overledene in een open grafkist onder het menu: opbaren.

Kist die past bij overlevende

Het is een teken van zorg voor de overledene wanneer deze persoon er mooi bijligt in een passende kist. En dan gaat het niet zozeer om de afmetingen van de kist. De begrafenisondernemer is verantwoordelijk voor een passende maat kist. De graven in Nederland zijn gemiddeld 2.30 meter lang en 80 centimeter breed. Bij een crematie is nog een speciale binnenkist nodig.

Nabestaanden hebben tegenwoordig steeds meer keuze uit grafkisten en deze breidt zich nog steeds uit. Wanneer u bijvoorbeeld een kist wilt laten beschilderen of samen met kinderen een kist beschilderen kan dit. Kisten hoeven dus niet langer van (massief) hout te zijn. Er bestaan ook grafkisten gemaakt uit wilgentenentakken. Ook zijn er milieuvriendelijke kisten op de markt met bijvoorbeeld stro als binnenwerk. Een bedrijf dat milieuvriendelijke producten maakt en ook zeer aparte modellen heeft is bijvoorbeeld seker.nl.

Design grafkist of zelfs ontwerpen uitvaartkist?

Het zelf samenstellen van een uitvaartkist of het laten ontwerpen en bouwen ervan neemt toe. Dit komt bijvoorbeeld doordat terminale patiënten bewuster afscheid nemen van het leven. Het eigen ontwerp is een manier om een beeld van zichzelf te geven.

Bij bijzondere kisten is het vanzelfsprekend van belang om te zorgen dat de uitvaartkist op tijd wordt geleverd.

Criteria bij keuze van een uitvaarkist

Bij de keuze voor een uitvaartkist kunt u ieder geval letten op het:

  • model grafkist
  • materiaal grafkist
  • afwerking grafkist, de sluiting en handgrepen
  • bekleding grafkist
  • de sfeer en het karakter die u de overledenen wilt meegeven door de grafkist

Aangezien de prijzen van uitvaartkisten snel oplopen, wanneer u voorkeur heeft voor een luxere uitvaartkist, zal uw beschikbare budget ongetwijfeld een belangrijke rol spelen bij uw keuze.

Hoe beter u kunt aangeven wat u wilt, des te makkelijker wordt de keuze van een uitvaarkist. Denk daarbij aan de keuze voor een grafkist:

  • met een platte deksel op een bewerkte verhoogde deksel
  • die strak en eenvoudig van uiterlijk is of toch liever in een geknikte vorm of met bewerkingen erop uitgevoerd is.
    Lijkwade

In veel culturen is het gebruikelijk om het dode lichaam te wikkelen in lijkwade, een speciale doek. In principe kunnen alle stoffen en doeken van natuurlijk materiaal worden gebruikt als lijkwade. Er zijn ook speciaal geweven lijkwaden en doeken te koop.

rouw